Najlepsze zioła do uprawy w domu

Uprawa ziół w naszym klimacie nie jest prostą sprawą. Główną trudnością jest przede wszystkim ciągły brak światła słonecznego, dlatego np. bazylia wygląda dobrze tylko w sklepie, a później z każdym dniem marnieje w domu.
Nie polecam zakupów ziół dostępnych cały rok w marketach, które są podpędzane chemią, aby dobrze wyglądały nawet w grudniu. Lepiej wybrać ich suszoną formę.
Jest jednak kilka ziół, które warto uprawiać w domu, ponieważ nie są zbyt wymagające.

Rozmaryn

Rozmaryn jest wieloletnim, wiecznie zielonym krzewem. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i jest bardzo odporny na przemarzanie i suszę. Zawiera wyjątkowo aromatyczne olejki eteryczne, dlatego wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym oraz jako przyprawa (szczególnie do potraw śródziemnomorskich).

Rozmaryn jest bardzo dobrym dodatkiem do pieczeni, warzyw, drobiu oraz potraw z grilla.

Oregano

Oregano jest wyjątkowo wytrzymałą i łatwą do uprawy rośliną. Dodaje do potraw bardzo aromatyczny i balsamiczny smak.
Polecane jest jako dodatek do kuchni śródziemnomorskiej, meksykańskiej, pomidorów oraz zapiekanek makaronowych.

Mięta

Mięta jest intensywnie pachnącą rośliną wieloletnią o charakterystycznych ząbkowanych liściach. Ma drobne białe, różowe lub fioletowe kwiaty. Odmian mięty jest całkiem sporo np. pieprzowa, jagodowa, pomarańczowa, meksykańska itd. Jest to jedno z najłatwiejszych w uprawie ziół, ponieważ jest odporne na mróz, choroby i szkodniki.

Mięta posiada wiele zastosowań, ponieważ jest bardzo aromatyczna i niskokaloryczna. Można ją dodawać do herbaty, deserów, lodów, drinków, wody.

Kolendra

Kolendra w naturalnym środowisku występuje w Europie południowej oraz Afryce północnej. Jest to delikatna roślina, która lubi ciepło.
Kolendra idealnie pasuje do mięs oraz do potraw kuchni arabskiej (w szczególności do potraw z jagnięciny).

Tymianek

Tymianek jest rośliną wieloletnią, z duża ilością gałęzi, drobnymi listkami oraz jasnofioletowymi kwiatami.
Ze względu na swoją aromatyczność, często używany jest do mięs i zup. Nie ma dominującego smaku, dlatego można bez problemu mieszać go z innymi ziołami.

Szczypiorek

Jedno z pierwszych, wiosennych ziół. Szczypiorek zakupiony w formie zioła, ma delikatniejszy aromat i smak, w porównaniu do tego z cebuli dymki. Jest rośliną wieloletnią, a każde cięcie powoduje jego wzrost. Jeśli rośnie w doniczce, należy pamiętać o jego regularnym nawożeniu.

Przedstawione powyżej zioła nie są jedynymi, które można uprawiać, ale są jednymi z najłatwiejszych w pielęgnacji. W Polsce ze względu na ograniczoną ilość światła przez większość roku ciężko uprawiać większość ziół np. bazylię. Od wczesnej wiosny, do późnej jesieni w dobrych sklepach ogrodniczych możecie zakupić zioła polskiej produkcji, dlatego warto wykorzystać ten czas i cieszyć się świeżymi ziołami prosto w ogródka lub parapetu.

Sprawdź w czym mogę pomóc

Choroby
roślin

Porady
wykonawcze

Dobór
roślin

Opinie
produktowe

Pomoc
zakupowa

ZOBACZ JESZCZE

Rośliny odstraszające komary w ogrodzie

Jeśli macie problem z komarami i nie chcecie stosować silnych preparatów chemicznych, to warto wprowadzić...

Dlaczego warto stosować wapno w ogrodzie?

Stosowanie wapna w ogrodzie to bardzo ważny proces. Nie pomogą wam nawet najlepsze nawozy, jeśli...

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Potrzebujesz porady?

Masz problem z rośliną lub na blogu nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie? Napisz do mnie, a odpowiem tak szybko, jak to możliwe.